Taką brukselkę jedzą nawet moje wybredne dzieci. Sekret jej smaku to chrupiący dodatek i prosty sos
Brukselka to warzywo, które powinno częściej gościć w diecie Polaków. Przyrządzenie jej w smaczny sposób wcale nie jest aż tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Znam kilka prostych patentów na podanie tego cieszącego się niewielką popularnością warzywa. Moi bliscy najbardziej polubili brukselkę pieczoną z dodatkiem prostego, dwuskładnikowego sosu i orzeszków ziemnych. Gdy podaję ją na obiad, dzieci ją wręcz pochłaniają. Szczęśliwie wykonanie jest banalne.
Jak zrobić pyszną brukselkę pieczoną?
Przyrządzając brukselkę w piekarniku, zachowasz w niej to, co najcenniejsze. Pieczonego warzywa nie trzeba też nieustannie pilnować, by się nie rozgotowało. Musisz je tylko oczyścić i posmarować oliwą z oliwek z dodatkiem rozdrobnionego czosnku. Potem możesz o niej na kwadrans zapomnieć. Gdy będzie „dochodziła” upraż jeszcze orzechy ziemne i dodaj je później wraz z solą. Więcej nie trzeba, a będzie pysznie.
Przepis: Brukselka pieczona z orzeszkami i sosem
Pyszny dodatek do obiadu, który pokochają nawet wybredni.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 107 w każdej porcji
Składniki
- 500 g brukselki
- 30 g niesolonych orzechów ziemnych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie brukselkiBrukselkę oczyść z zewnętrznych liści, umyj. Większe sztuki rozetnij na pół. Warzywo natrzyj mieszanką oliwy z oliwek i przeciśniętego przez praskę czosnku. Wysyp na zabezpieczoną papierem do pieczenia blachę.
- Pieczenie brukselki z orzeszkami i sosemBrukselką wstaw do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Przyrządzaj przez 20-25 minut. W międzyczasie na suchej patelni upraż orzeszki ziemne. Dodaj je do miękkiej brukselki wraz z niewielką ilością soli. Wymieszaj.
Jak podawać brukselkę z orzeszkami i sosem?
Ten prosty dodatek do obiadu doskonale pasuje do soczystych kotletów, kruchych mięs z pieca i jarskich pulpetów. Możesz też zajadać go z dodatkiem pieczywa i zrumienionego na patelni tofu lub kurczaka w ziołach. Ciekawym i smacznym pomysłem będzie ostudzenie brukselki i dodanie jej do miksu sałat wraz z pokrojonymi pomidorami. Taką kompozycję możesz zabrać do pracy jako lunch.
Inne warianty brukselki pieczonej
Zamiast czosnku do oliwy z oliwek możesz dodać sos sojowy i starty na tarce świeży imbir. Taki sos o azjatyckim charakterze spodoba się amatorom nieco bardziej wyrazistych przysmaków. Do brukselki pieczonej pasuje też papryczka chili. Możesz ją rozdrobnić i podsmażyć na odrobinie oleju lub surową dodać do oliwy z oliwek i czosnku.
Brukselka z orzeszkami będzie też wyjątkowo smaczna, gdy podgotujesz ją w osolonym wrzątku i potem podsmażysz na patelni. Czosnek wrzuć, gdy drobne kawałki kapustki będą już rumianie, a unikniesz jego przypalenia.